Ofte stilte spørsmål om hjertestartere

Hvert år rammes 3000-4000 mennesker av uventet og plutselig hjertestans utenfor sykehus i Norge. I følge Europeisk Gjenoplivningsråd(ERC) er sjansen for å overleve hjertestans opptil 70% hvis en hjertestarter er på plass innen 3-5 minutter. Plutselig og uventet hjertestans kan ramme hvem som helst - uansett kjønn, alder og personens kondisjon.

Hva er en hjertestarter?

En hjertestarter (automatisk ekstern defibrillator, forkortet AED) er et apparat som automatisk måler og analyserer hjerterytmer og instruerer brukeren om å gi et strømstøt hvis hjertet har en livstruende rytme. Ved å gi et elektrisk støt kan hjertestarteren ofte få et hjerte som har sluttet å pumpe blod rundt om i kroppen, for å pumpe normalt igjen. Det er trygt å bruke en hjertestarter. Hjertestarteren vil ikke gi pasienten støt hvis ikke registreres en hjerterytme som trenger defibrillering/støt. Lekfolk eller ikke-medisinske brukere kan bruke en hjertestarter på en sikker og effektiv måte med minimal trening.

Hva gjør en hjertestarter?

Hjertestarteren utfører en hjerteanalyse og avgjør om et strømstøt er nødvendig. Hvis det kreves elektrisk støt, vil hjertestarteren instruere brukeren til å trykke på knappen for å avgi støt.

Brukeren trenger bare å slå på enheten, feste elektrodene korrekt på pasientens bryst og hjertestarteren vil analysere hjerterytmen og gi instruksjon om hva som skal gjøres.

Hjertestarteren gir trinnvis instruksjoner til hjelperen gjennom talemeldinger på norsk.

Hvem må og har lov til å bruke en hjertestarter?

Alle må og kan bruke en hjertestarter i Norge. Enhver bør start hjerte-lungeredning(HLR) og bruke en hjertestarter også personer uten eller med minimal opplæring. Samtidig bør det raskt etabeleres telefonisk kontakt med 1-1-3 som kan veilede deg i HLR-prosessen og i bruken av  hjertestarteren og samtidig kan sende ut en ambulanse.

Kan de være farlig å bruke en hjertestarter?

Moderne hjertestartere er svært sikre i bruk, både for pasient og bruker. Den analyserer personens hjerterytme og hvis hjertestarteren finner at personen har en sjokkbar rytme( ventrikkelflimmer - VF) kun da vil enheten gi et strømstøt. Det er ikke fare for at strøm sendes gjennom pasienten på noe annet tidspunkt enn i det korte øyeblikket etter at hjertestarteren har bedt brukeren å trykke på støt-knappen.

Erstatter hjertestarteren hjerte-lungeregning(HLR)?

Nei, hjertestarteren er ikke en erstatning for HLR i form av hjertemassage og innblåsninger. Kombinationen av tidlig og god hjerte-lungeredning og bruk av hjertestarter gir den største sjansen til å overleve et hjertestop.

Hva skal jeg gjøre under en gjenoppliving?

Når du oppdager at personen er bevisstløs, er det viktig å starte effektiv gjenoppliving så raskt som mulig. For bedre hjelp er det utviklet en trinnvis veiledning som du kan lese nedenfor:

  1. Se etter tegn til liv.
    Rist forsiktig i personen og rop ”kan du høre meg?” for å se om personen reagerer.
  2. Skaff hjelp.
    Sjekk om det er andre personer til stede eller rop om hjelp.
    Få helst andre til å ringe etter en ambulanse mens du starter HLR. Er du alene ring 1-1-3 og slå på høytalerfunksjonen og legg telefonen ved siden av personen/pasienten. Følg rådene og instruksjonene som vil bli gitt av alarmsentralen
  3. Sjekk åndedrettet - puster pasienten?
    Lytt etter pustelyd ved å legge øret ned mot pasientens munn. Da vil du også føle luftstrøm hvis vedkommende puster.
    Se etter om brystkassen hever og senker seg.
  4. Start HLR
    Plasser hendene dine midt på personens brystkassen og trykk brystkassen ned ca. 5-6 cm i en takt på 100-120/min. Gi 30 kompresjoner.
  5. Sørg for åpne luftveier; bøy hodet bakover, løft haken godt opp og legg din munn over munnene til pasienten slik at det blir tett. Gi 2 innblåsninger som skal ta ca. ett sek. og bør avsluttes når brystkassen hever seg. Fortsett deretter med hjerte-lungeredningen, hvor du veksler mellom å gi 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger. Hvis det er andre hjelpere i nærheten, avløs hverandre hvert annet minutt.
  6. Er en hjertestarter tilgjengelig, få denne på plass umiddelbart, helst innen få minutter. Fest elektroder, helst uten avbrudd i HLR, følg veiledning i tale eller på skjerm. Hjertestarter veileder deg steg-for steg i gjenopplivingen. Følg hjertestarterens anvisninger helt til ambulansen er på plass.

Hva gjør du hvis en hjertestarter ikke er tilgjengelig?

Som førstehjelper er det viktig å starte umiddelbart med hjerte-lungeredning, selv om det tar tid før hjertestarter er på plass eller hvor det rett og slett ikke finnes er en hjertestarter. Selv om det tar lengre tid før pasientens hjerterytme gjenopprettes med et sjokk, fortsett med kompresjonene og innblåsningen, for at kroppens vitale funksjoner opprettholdes.

Kan jeg hente ut data fra min hjertestarter/eller oppdatere den?

Når du henter ut data fra eller oppdaterer en hjertestarter, er det nødvendig at den kan kommunisere med en computer. Vår kundeservice kan fortelle deg hvilke kommunikasjonsalternativer som er tilgjengelige og hva du kan gjøre.
Hos Medisol Service Center kan vi altid være behjelpelig med å hente ut data fra hjertestarteren og sjekke av programvaren er oppdatert. Oppdateringer avhenger av hva som kan være tilgjengelig for din type hjertestarter. Les mer om våre servicekontrakter her.

Hva er forskjeller på de ulike hjertestarterne?

->Fra analyse hastighet, tilbakemelding og sprut og støv– og vannsikkerhet...

Verdens førende hjertestarterprodusenter mener selvfølgelig at deres hjertestarter er den beste og på grunnlag av spesifikasjonene, redder den bedre og flere liv. Men hvilken hjertestarter er det som redder flest liv? Det er praktiskt umulig å dokumentere da hver gjenopplivning er unik. Alle personer og nødtilfeller er forskjellige, og hvor raskt er/var hjertestarteren på plass er heller ikke lik.  Alle hjertestartere gjør det samme. De analyserer hjerterytmen og gir et livreddende støt når en ”støtbar” hjerterytme identifiseres. Men det er noen forskjeller.

Hvilken hjertestarter passer til deg og ditt behov?

Hvis du, på bakgrunn av ovennevnte informasjon, vil stille en hjertestarter til rådighet for din bedrift, organisasjon eller sportklubb kan det være litt av en utfordring å velge riktig enhet. Det finnes mange ulike typer/utgaver og prisklasser på markedet med varierte spesifikasjoner. Som uavhengige leverandører av hjertestartere, kan vi hjelpe deg gjerne med å velge riktig. Her finner du vårt hjertestarter sortiment.

Har du ytterligere spørsmål eller trenger du personlig råd eller veiledning, nøl ikke å ta kontakt med vår kundeservice på 23 96 02 68 eller på [email protected]

Typer hjertestartere som finns i vårt sortiment:

Klikk på link, så får du info om hjertestarteren.

Defibtech

DefiSign Life

Philips

Physio-Control (Medtronic)

Primedic

Zoll